Vianočné kvety

Prichádza vianočné obdobie a každý z nás ho prežíva po svojom. Vieme sa niekoľko hodín túlať po obchodných centrách s odôvodnením, že hľadáme ten správny darček pre svojich blízkych, vieme niekoľko hodín piecť vianočné pečivo, so sľubom všetkých členov rodiny, že sa ho do Vianoc nedotknú a nakoniec vieme vyupratovať celý byt už prvú adventu nedeľu a niekoľkokrát do Vianoc upratovanie zopakovať. 

Obklopte sa tým, čo Vám cez toto hektické obdobie dodá energiu - kvetmi. Málokto si uvedomuje, že kvety nie sú len voňavým a estetickým doplnkom domácnosti, ale prinášajú so sebou energiu. Pomôžu nám aj v zimnom období, kedy doma trávime viac času ako v ostatných ročných obdobiach. Mávame častejšie zapnutý televízor, počítač alebo iné výdobytky techniky a práve kvietky vedia neutralizovať negatívny elektromagnetický vplyv týchto zariadení.

Adventný veniec od Fiori
Adventný veniec od Fiori

Samozrejme, že pri kúpe kvetov na Vianoce uvažujeme v prvom rade o tom, ako nám skrášlia a zvianočnia domácnosť. Slávnostnú atmosféru si môžete navodiť niekoľkými typických rastlinami, ktoré neodmysliteľne patria k Vianociam. Na výber máte z dvoch základných druhov izbových kvetov alebo rastlín. Oku lahodiace kvitnúce kvety alebo rastliny s farebnými listami či plodmi. Zvolením vhodnej farebnej kombinácie vedia kvety prispieť k pocitu, že Vianoce sú za dverami. 

Druhy vianočných kvetov

Osvedčenou a tradičnou výzdobou predvianočného obdobia je adventný veniec, ktorý spolu s vianočnou ružou a cyklámenom patrí ku klasickým doplnkom vianočnej pohody. 

Cezmína ostrolistá ( Ilex aquifolium )
Cezmína ostrolistá ( Ilex aquifolium )


Typickou ozdobou Vianoc je aj rastlina cezmína. Jej lesklé listy a malé guľaté červené plody ju predurčili na to, aby si už starí Rímania touto rastlinou vyzdobovali oslavy a neskôr sa preniesla aj do kresťanských tradícií. Cezmínu ako dekoráciu môžete použiť do adventných vencov alebo si ju len tak vložte do vázy a položte na stôl alebo k oknu. 

Zornica ( Hippeastrum )
Zornica ( Hippeastrum )


Pre tých, ktorí sa neboja ponímať vianočnú výzdobu extravagantnejšie môže byť príjemným doplnkom aj rastlina s menom zornica. Táto kvitnúca rastlina Vás poteší nápadnými, ale zato elegantnými kvetmi. Krásna je vo váze aj v kvetináči. Sezóna tejto rastliny je práve v zimnom období. 

Imelo biele
Imelo biele

Ak sa chcete trošku odkloniť od slovenských tradícií, vsaďte na imelo. Stále zelená rastlina imelo k nám prišla z Anglicka a v niektorých krajinách dokonca nahrádza vianočný stromček. Podľa povery čim viac bielych bobuliek je na imele, tým viac šťastia budete mať v novom roku (za vyskúšanie nič nedáte).

Farba, ktorá má významnú prevahu v období Vianoc je predovšetkým červená a zelená. V tejto kombinácií sa väčšina ľudí snaží zladiť aj svoju výzdobu. Nebojte sa však vyskúšať farby, ktoré Vám osviežia domácnosť - zlatá, biela alebo tohtoročný trend tyrkysová. Rovnako je to aj s kvetmi - nebojte sa zaexperimentovať a za Vašu odvahu sa Vám kvety určite odmenia. Ak sa rozhodnete pre niektorú zo spomínaných rastlín radi Vám poradíme s výberom a následnou starostlivosťou v kvetinárstvach Fiori.


Fiori sa delí o rady a nápady so svojimi zákazníkmi. Chcete to vedieť ako prvý?

© 2016 Fiori, s.r.o.
Vytvorené službou Webnode
Vytvorte si webové stránky zdarma! Táto stránka bola vytvorená pomocou služby Webnode. Vytvorte si vlastný web zdarma ešte dnes! Vytvoriť stránky