Zazimovanie muškátov skôr ako vymrznú

Spôsobov, ako zazimovať muškáty, je viacero. Aj keď sú ešte stále krásne, pozorne sledujte predpoveď počasia. Bolo by na škodu, keby vám vymrzli len preto, že ste ich chceli mať na oknách čo najdlhšie.

Azda najčastejším spôsobom zimovania muškátov je zrezanie rastlín a prenesenie nádob do chladnej miestnosti, kde nemrzne. Odstraňujú sa suché, poškodené časti, výhonky treba skrátiť asi o polovicu. Koreňový bal rastliny nechajte mierne preschnúť, v zime zalievajte len toľko, aby ste udržali muškát pri živote, postačí raz za mesiac.

Ideálna na zimovanie je svetlá chodba, schodisko, garáž či studený sklad. Teplota by sa mala pohybovať okolo 5 až 10 °C.

Zimovanie muškátov v novinovom papieri

Takýto spôsob zimovania muškátov je vhodný v prípade, že nemáte dostatok miesta či vhodnú miestnosť na zimovanie celých nádob.

Muškáty z pôdy vyberte a koreňový systém opatrne, ale dôkladne otraste, aby ste ho zbavili substrátu. Kvety aj stonky zrežte, aby ostalo len asi 10 cm a zakrúťte muškáty do hrubšej vrstvy novinového papiera. Takto ošetrené rastliny vodorovne ukladajte do debničky.

Uschovajte ich v chladnejšej miestnosti, počas zimy pravidelne kontrolujte a roste, aby neuschli.

Zimovanie muškátov koreňmi nahor

Muškáty upravte tak, ako v predchádzajúcom prípade, no neukladajte ich do debničky, ale asi po 5 kusoch zaveste podobne, ako keď sušíte kvety či bylinky.

Rozdiel je najmä v tom, že treba muškáty skladovať v chladnej miestnosti a pravidelne ich rosiť.


Fiori sa delí o rady a nápady so svojimi zákazníkmi. Chcete to vedieť ako prvý?

© 2016 Fiori, s.r.o.
Vytvorené službou Webnode
Vytvorte si webové stránky zdarma! Táto stránka bola vytvorená pomocou služby Webnode. Vytvorte si vlastný web zdarma ešte dnes! Vytvoriť stránky