Privítajte nový rok zeleným balkónom

Milujete balkóny plné zelene alebo terasy s bujnou vegetáciou po celý rok? Ak vám doma chýba miesto na prezimovanie rastlín a nechcete každoročne osadzovať letničkové truhličky, vybudujte si krásnu mrazuvzdornú záhradku. Na trhu je veľa kríkov, stromčekov aj bylín, odolných voči nízkym teplotám v našej zemepisnej šírke. Sú nenáročné a krásne zdobia všetky priestory.

Ihličnany a vresy nájdete v zime na balkónoch a terasách najčastejšie

Vždyzelenou klasikou na balkónoch sú pre zimné mesiace ihličnany a vresy. Pre pestovanie v nádobách ich vysádzajte na jeseň a v prvom roku pre istotu ešte zateplite kvetináče fóliou, jutou či slamou. Pozrite sa v škôlkach, záhradníctvach alebo hobby marketoch po smriečkoch, jedličkách, borovičkách aj tujach v zakrpatenej forme, nádherne vyzerajú aj truhličky vysadenej borievky.

Teploty až -7 °C vydrží akácia, ktorej rastlinky kúpite v záhradníctvach od 5 do 8 eur za kus. Dorastajú až do jedného metra výšky. Ďalšia, mrazu odolná rastlina je agáve, pôvodným domovom na oboch amerických kontinentoch. Ružica silných dužinatých listov s tŕňmi na ich koncoch a priemerom 50 cm vás vyjde na cca 20 eur. Obľúbenú juku zaobstaráte podľa veľkosti rastliny od 2 eur vyššie.

A tradične, nebojte sa brečtanov. Ak ich nasadíte do korýt po obvode, môžete ich nechať voľne padať z terasy po celý rok. Kombinujte zelené, panašované, drobnolisté či veľkolisté a pridajte k nim aj rôzne skalnice. V nádobách dobre vyzerá a mrazíky vydrží napríklad buxus, aj zaujímavo tvarovaný. Tiež rôzne zakrpatené ihličnany, napríklad cyprušteky, tuja, zakrpatená borovička alebo smrek. Doplňte ich vresmi alebo gaultéria s červenými plodmi. Na zimu musíte kvetináče obaliť jutou, aby nepremrzli. Keď nemrzne, tak rastliny zalejte, aby nevyschli.

Mahonia aquifolium Apollo
Mahonia aquifolium Apollo

Počítajte s tým, že vám z rastliny môže prvým rokom opadať lístie či ihličie, je to normálna reakcia. Nezabudnite ich tiež aj cez zimu občas zalievať, aby neuhynuli. Doplňte nádoby aj malé truhličky listnáčmi, napríklad zakrpatenými okrasnými javormi. Celoročne vás zelenou farbou listov potešia skalníky, brečtan, cezmína, buxus, zimolez, ale aj bršlen alebo mahónia ostrolistá. 

Tmavšiu a výraznejšiu farbu získajú v zime na vašom balkóne alebo terase skalnice. Vystačia si dobre s prirodzenou vlhkosťou, ale v lodžii ich predsa len občas trošku zalejte. Ideálne "zimné" rastliny sú vresy a vresovce, ktoré kvitnú niekedy aj uprostred zimy. Celoročne môžete v nádobách na terase pestovať bonsaje, ale len pokiaľ ide o naše pôvodné, mrazuvzdorné dreviny. 

Steny nechajte popínať paviničom, drží sa sám s pomocou prísavných doštičiek

Pavinič päťlistý ( Parthenocissus quinquefolia )
Pavinič päťlistý ( Parthenocissus quinquefolia )

Vytvorte si doma krásne steny s popínavými rastlinami. Na južnej, východnej aj západnej orientovanej stene nechajte rozrásť pavinič päťlistý alebo trojlistý. Tri rastliny kúpite do 4 eur. Po stene sa plazí rastlina sama vďaka prísavným doštičkám, na jeseň sa jej pred opadaním listov sfarbia do sýto červena. Doplňte výsadbu vždyzeleným brečtanom, ktorý je vhodný aj pre severné a zatienené polohy.

Veľmi zaujímavou rastlinou pre pestovanie aj pri nízkych teplotách vonku je kivi, čiže actinidia arguta. Je to japonská maloplodová odroda pre väčšie nádoby a črepníky. Za sadeničku v kvetináči dáte cca 3 eura a zhruba po troch rokoch od výsadby sa môžete tešiť na plody veľkosti menších egrešov. Je to jednodomá popínavka. Ak chcete úrodu, nemusíte teda zháňať samčie aj samičie rastliny. 

Unikátnu zimnú terasu si vytvoríte s mrazuvzdornými palmami. Tie, ktoré pochádzajú z horských oblastí, znášajú teploty aj okolo -15 °C. Musíte im ale zaobstarať kvalitnú keramickú nádobu, a dobre ju zaťažiť pred vetrom. Radšej kupujte vyrastené rastliny, ktoré sú aj ďaleko odolnejšie ako malé semenáčiky. Trvá tiež niekoľko rokov, kým vám vyrastie zo semena sadenica palmy.

Sirôtky sú mrazuvzdorné. Keď je mráz, sklopia hlavičku, keď sa oteplí, zdvihnú ju. Pozor so zalievaním, len ľahko, keď nebude práve klesať teplota, radšej dopoludnia a ráno. Nie na noc, to by potom všetko premrzlo.

Celoročne pestujte v nádobách na balkóne aj aromatické bylinky

Húževnaté a odolné rastliny na zimu sú ružovo kvitnúce rozchodníky, ktoré dobre znášajú aj občasné sucho. Celoročne v nádobách pestujte aj aromatické bylinky, mrazuvzdorná je levanduľa, tymian, materina dúška, saturejka, šalvia alebo mäta. Pôsobivé aj odolné zároveň sú okrasné trávy, ostrica alebo kostravy. Vhodné sú aj nízke kultivary skalníka, azalky či zakrpatené rododendrony.

Mrazuvzdornosť rastlín je ich schopnosť prekonať pôsobenie teplôt pod bodom mrazu, teda 0 °C. Aj napriek mrazivému počasiu vám podľa momentálnych podmienok pokvitne od decembra do apríla jazmín nahý. Zaistite mu ale vlhkejšiu a priepustnú záhradnú pôdu. Chladuvzdorné sú napríklad aj bradavce, penstemony alebo devätorníky. Mierny mráz neuškodí ani primulke.

Najčastejšie vysádzané rastliny pre zimné balkóny alebo terasy:

  • vždyzelený buxus, babičky ho tiež nazývali krušpán
  • skalník rozprestretý, držia sa nizučké a tvoria aj pekné previsy, ďalej skalník vrbolistý
  • zemolez, pekná je aj mahónia, ale musíte ju ľahko zastrihávať
  • neopadavý skalník dammerov, vždyzelený brečtan
  • nízky, poliehavý a drobnolistý bršlen, pekne rastie i na veľmi zatienenom stanovišti

V našich podmienkach potrebujú rastliny v nádobách na zimu špeciálnu starostlivosť. Hlavne nenechajte premrznúť koreňový bal. Väčšie nádoby podložte najlepšie polystyrénom, menšie po obvode zabaľte do netkanej textílie alebo bublinkovej fólie. Vždyzelené rastliny potrebujú celoročne aj prísun svetla a zálievku. Zalievajte mierne, keď poľavia mrazy, a počas vegetácie pravidelne hnojte. 


Fiori sa delí o rady a nápady so svojimi zákazníkmi. Chcete to vedieť ako prvý?

© 2016 Fiori, s.r.o.
Vytvorené službou Webnode
Vytvorte si webové stránky zdarma! Táto stránka bola vytvorená pomocou služby Webnode. Vytvorte si vlastný web zdarma ešte dnes! Vytvoriť stránky