Kvety liečia jesennú depresiu

Viete, že k pocitu pohody a relaxácie nám môže pomôcť aj obyčajný kvet? 

Áno, i tak triviálna vec ako je rastlina môže liečiť. Často sa nimi obklopujeme, ale väčšinou ani netušíme, aké blahodarné pre náš organizmus môžu byť. Ich liečivé kúzlo nespočíva iba vo vytvorení príjemnej atmosféry bývania a pozitívnym pôsobením zelenej farby na človeka. Môžu byť i účinnou prevenciou niektorých problémov alebo dokonca chorôb. 

So zeleňou si totiž do bytu prinášame kúsok prírody, ktorá sa podieľa na pohlcovaní škodlivín z ovzdušia. Rastlina reguluje svoju vlastnú rovnováhu vyparovaním vody z listov, a tak pomáha regulovať vlhkosť vzduchu vo svojom okolí. Izbové rastliny sa tak stávajú v pravom zmysle slova spojením s prírodou. 

Rastliny okolo nás

Moderné štúdie odhaľujú tajomstvo, ktoré stojí za pozitívnymi reakciami ľudského organizmu na pestovanie kvetín alebo len pobyt v ich blízkosti. Kvetiny majú totiž nezanedbateľný vplyv na city. Štúdie vedcov z Rutgers Univerzity, pod vedením Jeannette Haviland-Jonesovej, týkajúcej sa ľudského správania potvrdila existenciu vzájomnej väzby medzi kvetinami a pozitívnym vplyvom na ľudské emocionálne zdravie. Vyššie zmienená štúdia uvádza, že kvety uvoľňujú napätie našej mysle a spríjemňujú prostredie, v ktorom sa každodenne pohybujeme. Ľudské zmysly sú fascinované vôňou či farbou a vznešená krása kvetov tak dlhodobo ukľudňuje našu myseľ. Dochádza tiež k zlepšeniu pamäti a potreby sa kamarátiť, preto sa kvety obzvlášť odporúčajú ako terapia starším osobám. Zelené rastlinky si získavajú ich úsmev a vykúzlia iskru v očiach. Niektorým ľuďom tak kvetina môže pomáhať v ťažkých životných situáciách, kedy môže slúžiť i ako trpezlivý "poslucháč".

Rastliny majú podstatný vplyv na psychiku ľudí a celkovo tak vyrovnávajú negatívne pôsobenie pretechnizovaného sveta. Už samotný pohľad na rastliny pozitívne ovplyvňuje náladu ľudí a prispieva k duševnej pohode. Zelená farba vytvára príjemné a pohodové prostredie v interiéroch i exteriéroch, kde vyžaruje dojem pohostinnosti a priateľskej atmosféry. Pomôže tak vášmu domovu alebo často obývanému priestoru získať srdečnejší a vľúdnejší nádych.

Rastliny môžu pôsobiť aj ako terapia. Pokiaľ sa tiež radi pozeráte na krásnu farebnú kvetinu a nenápadne si privoniavate ku každej váze či rozkvitnutému kvetináču, nie ste v tom sami. Ako zistila americká lekárka Nancy Etcoff, vedúca výskumu "Kvety v našej domácej ekológii" na Harvardskej univerzite a nemocnici v Massachusetts, je to prirodzené. Kvety majú veľmi pozitívny vplyv na ľudské emócie. Ľudia sa pri kontakte s nimi cítia menej v strese a naopak majú viac súcitu s okolím, dokonca sa zvyšuje hladina energie. Pokiaľ začnete svoje ráno s kvetmi, váš deň bude šťastnejší ako inokedy. Podľa Etcoffovej je tiež pravdepodobné, že svoju dobrú náladu prenesiete aj na ostatných. Nie je to dobrý tip do zamestnania?

Kvety v práci

Výsledky mnohých štúdií ukázali, že izbové rastliny zlepšujú pracovné prostredie i náladu ľudí. Znižujú množstvo škodlivých látok, skvalitňujú prostredie zvyšovaním vzdušnej vlhkosti, znižujú množstvo prachu a to všetko bez prístrojov. Aj keď sa to nezdá, v kancelárskom ovzduší sa nachádza až 300 druhov prchavých organických látok. Zdrojom týchto látok sú koberce, nátery na stenách, tapety, nový nábytok, ale i faxy či kopírky. V dôsledku tohto "chemického kokteilu" stále viac ľudí trpí bolesťami hlavy, únavou, pálením očí a dýchacími problémami. Zelené rastliny ovplyvňujú predovšetkým vlhkosť vzduchu v kanceláriách. Odborníci odporúčajú vlhkosť okolo 40 percent, ale táto hodnota v zime klesá až pod 20 percent. To už je úplne nefyziologický stav pre človeka, sliznice vysychajú a obranyschopnosť sa stráca.

Lekári i architekti sa zhodujú, že jedným z riešení na tieto problémy môžu byť izbové rastliny. V miestnosti s kvetinami klesá únava ľudí až o 20 percent, bolesť hlavy sa môže znížiť o 30 percent rovnako ako pocit sucha a bolesti hrdla. Kašeľ sa podarilo znížiť niekedy až o 40 percent a všeobecne klesol aj výskyt chrípkových ochorení. Odborné štúdie tiež preukázali, že izbové rastliny skvele filtrujú prach. Fungujú totiž ako prírodný filter, ktorý zachytáva prach vo vzduchu a zdravá rastlina tak hravo zvládne znížiť množstvo prachu vo vzduchu až o 20 percent. Z lekárskeho hľadiska rastlinám poďakujú aj vaše oči, pretože odrážajú žltozelenú časť spektra, a to oči ukľudňuje. V skratke, kancelária s kvetinami zaručí vyššiu produktivitu práce a dobrý pocit z nej.

Maličkosť, ktorá poteší a vyčarí úsmev

Kvet vám môže pomôcť nielen na pracovisku, ale aj doma v rodinných vzťahoch. Ako potvrdzujú výsledky štúdie od vedcov z Rutgers Univerzity, nazvané "Environmentálny prístup k pozitívnym emóciám: Kvety", darovať kvetinu znamená venovať úsmev. Bez ohľadu na vek či povahu, 100 percent účastníkov tejto štúdie sa behom piatich sekúnd rozžiarili po tom, čo dostali kvet. A nielen to, v rámci tejto štúdie sa opäť preukázali i pozitívne účinky na depresiu a povzbudenú schopnosť sa združovať a priateliť s inými ľuďmi.

Je to tak, s kvetom je pohľad na svet optimistickejší, a to i vtedy, keď nič nevyzerá ružovo. Či už si vyberiete akúkoľvek farbu či druh, kvetinové posolstvo je jednoznačné. Vyžaruje romantiku, starostlivosť, kľud i spontánne nápady, a o to všetko sa rozdelí i so všetkými okolo vás. Skrátka výborný recept na jesennú depresiu. Urobte si počas obdobia začínajúceho nečasu radosť kvetinou a uvidíte, že sa vám úsmev na tvári len tak nestratí!

© 2016 Fiori, s.r.o.
Vytvorené službou Webnode
Vytvorte si webové stránky zdarma! Táto stránka bola vytvorená pomocou služby Webnode. Vytvorte si vlastný web zdarma ešte dnes! Vytvoriť stránky