Správna starostlivosť o izbové rastliny v zime

Ak ste si všimli, že sa vašim izbovým rastlinám nedarí tak dobre, ako to bolo pred príchodom zimy, príčin je hneď niekoľko.

Menej prirodzeného slnečného svetla, suchý vzduch vo vykurovaných miestnostiach, nesprávna zálievka v zimnom období a, samozrejme, mráz za oknom. Toto sú najčastejšie dôvody žltnutia a opadnutia listov izbových rastlín, vädnutia a vysychania rastlín či straty ich prirodzenej sviežosti. 

Nedostatok svetla

Zima so sebou prináša kratšie dni a menej svetla nielen pre nás, ale aj pre izbové rastliny. V tomto čase premiestnite črepníky s rastlinami bližšie k oknu. Čistá okenná tabuľa zvýši intenzitu svetla až o desať percent, čo nie je pre rastliny zanedbateľné.

Rovnako im pomôžete vytiahnutím žalúzií alebo odsunutím záclony. Ani v zime nezabudnite na pravidelné odstraňovanie prachu z povrchu listov.

Suchý vzduch

Kým sa vy zohrievate počas chladnej zimy v teplom byte, vaše rastliny trpia nedostatkom vzdušnej vlhkosti. Toto má za následok hnednutie špičiek a okrajov listov. Dôležité je preto pravidelné rosenie.

Izbové rastliny, ktorých listy sa rosiť nesmú, ako napríklad senpólia, postavte do misky s vlhkými kamienkami. Ak je to možné, vyhnite sa umiestňovaniu črepníkov s rastlinami nad vykurovacie telesá.

Veľa vody

Častá príčina opadu, hnednutia, plesnenia či hnitia listov je, že zalievanie sa stalo rutinou. Neberie sa ohľad na potreby rastliny alebo zmenu ročného obdobia. Jednoducho sa zalieva napríklad každú sobotu počas víkendového upratovania.

A to je chyba! V zime sa rast mnohých izbových rastlín spomaľuje, preto nevyžadujú toľko vlahy ako na jar alebo v lete. Rovnako klesá spotreba vody s nižšou intenzitou osvetlenia.

Studené okná

Rastliny umiestnené na parapetoch, sú v mrazivých dňoch vystavené chladu spoza okna. Preto dbajte na to, aby sa ich listy nedotýkali sklenenej okennej tabule. Pri vetraní miestnosti odneste rastliny z dosahu prúdenia chladného vzduchu.

Príznaky nesprávnej starostlivosti

Málo svetla:
Listy sú menšie a bledšie ako obvykle, žltnú, schnú, opadávajú. Farebné listy sa menia na zelené.

Nízka vlhkosť vzduchu:
Skrútené špičky listov, okraje žltnú, celé listy schnú, hnednú, opadávajú.

Veľa vody:
Dužinaté listy sú mäkké, plesnivejú alebo hnijú. Listy sú skrútené, žlté, zvädnuté, okraje listov hnedé. Korene mäkké a hnedé.

Nízka teplota:
Listy sú skrútene, hnedé, opadávajú.


Fiori sa delí o rady a nápady so svojimi zákazníkmi. Chcete to vedieť ako prvý?

© 2016 Fiori, s.r.o.
Vytvorené službou Webnode
Vytvorte si webové stránky zdarma! Táto stránka bola vytvorená pomocou služby Webnode. Vytvorte si vlastný web zdarma ešte dnes! Vytvoriť stránky